Taxibot op biodiesel vervangt vliegtuigmotoren tijdens het taxiën

April 22, 2024

Brussels Airport en TUI fly zijn gestart met het testen van de Taxibot, een semi-automatisch sleeptoestel dat de milieu-impact van vliegtuig-taxiën vermindert. Dit gebeurt in het kader van het Europese Stargate-programma, gericht op groenere luchtvaart. De Taxibot, die op biodiesel werkt, vervangt de vliegtuigmotoren tijdens het taxiën, wat bijdraagt aan een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot en geluidsoverlast.

Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport, benadrukt het belang van innovatieve oplossingen voor duurzamere luchthavenoperaties. "Door de Taxibot te integreren, evalueren we niet alleen zijn functioneren maar ook de potentiële voordelen voor onze infrastructuur," aldus Feist.

Gunther Hofman, Managing Director bij TUI fly Western Region, voegt toe: "Duurzaamheid staat bij ons voorop. Met de Taxibot verminderen we brandstofgebruik en emissies tijdens het taxiën."

De Taxibot wordt de komende drie maanden getest op de taxibanen van Brussels Airport. Het doel is om te beoordelen hoe de Taxibot bijdraagt aan kortere taxi-tijden en minder milieu-impact vergeleken met traditioneel taxiën.