Riyadh Expo 2030: Innovatieve Visie op Duurzame Toekomst

August 30, 2023

Deze zomer heeft het Koninkrijk Saudi-Arabië zijn plan voor Riyadh Expo 2030 onthuld tijdens een officiële receptie georganiseerd door de Koninklijke Commissie voor de Stad Riyadh in Parijs.

Bijna 180 afgevaardigden van lidstaten van het Bureau International des Expositions (BIE) waren aanwezig op de receptie. Saoedi-Arabië heeft officieel zijn aanvraag ingediend om de World Expo 2030 in Riyadh te hosten, een evenement dat zou plaatsvinden van 1 oktober 2030 tot 31 maart 2031. In oktober van vorig jaar stuurde Kroonprins Mohammed bin Salman een brief naar het BIE waarin hij een bod deed voor de World Expo 2030.

Het gepresenteerde plan in Parijs heeft tot doel een uitzonderlijke wereldwijde ervaring te creëren in de geschiedenis van Expos, waarbij de betekenis van Riyadh Expo 2030 en haar positieve rol wordt benadrukt. Het belichaamt het centrale thema van de tentoonstelling: 'Samen voor een Toekomst met Vooruitzicht'.

"Arabië heeft een geschiedenis, een beschaving en krachtige momenten in het leven van de wereld," aldus Jack Lang, voorzitter van het Arab World Institute en voormalig minister van cultuur van Frankrijk, tegen Arab News. "Het kiezen van Riyadh als locatie voor een aankomende World Expo zou een slimme en visionaire keuze zijn."

De Riyadh Expo 2030 zal worden gehouden nabij de luchthaven King Salman International Airport, die momenteel in ontwikkeling is, waardoor het gemakkelijk toegankelijk is voor bezoekers die daar aankomen. Ze kunnen de tentoonstellingslocatie binnen enkele minuten bereiken via het 'Riyadh Metro'-netwerk, dat alle delen van de stad Riyadh beslaat en verbinding maakt met een van de drie tentoonstellingsingangen en het moderne wegennet.

De tentoonstellingspaviljoens, geschat op 226, zijn ontworpen in een sferische vorm, met een evenaarlijn die er doorheen loopt. Deze visuele benadering sluit aan bij de visie van de tentoonstelling en garandeert gelijke kansen voor alle deelnemers.

"We zullen ervoor zorgen dat we een ongekende ervaring van hoge kwaliteit bieden voor meer dan 40 miljoen bezoekers," aldus Lamia Bint Abdulaziz, lid van het blueprint team voor Riyadh Expo 2030.

Het ontwerp van de tentoonstelling weerspiegelt de oude stedelijke stijl, geschiedenis, cultuur en natuur van de stad Riyadh. Het toont ook het gedeelde belang van het Koninkrijk met de rest van de wereld voor het klimaat en zijn ambitie om een toekomst vol potentieel te voorzien.

Bezoekers kunnen wandelen door een moderne groene oase gelegen binnen een van de zijrivieren van Wadi As-Sulai, die door de tentoonstellingslocatie loopt. Dit toont het engagement van het Koninkrijk en Riyadh om de natuur te behouden en duurzaam te ontwikkelen.

In dezelfde context zal een opvallend herkenningspunt worden gebouwd in het hart van het hoofdplan voor Riyadh Expo 2030, dat het 'Verantwoordelijkheid voor het Beschermen van de Planeet' symboliseert. Het zal zijn gebaseerd op 195 kolommen die het aantal deelnemende landen aan de tentoonstelling vertegenwoordigen. Rondom dit herkenningspunt zullen drie paviljoens worden gebouwd, die elk de subthema's van de tentoonstelling vertegenwoordigen: 'Welvaart voor Allen', 'Klimaatactie' en 'Een Andere Toekomst'.