Reizen buiten Europa nog niet toegestaan

July 07, 2020

De Belgische grenzen gaan dan toch nog niet open voor niet-Europese landen. Dat heeft de federale ministerkern deze week beslist. De Europese Unie had een lijst van 15 niet-Europese landen opgesteld die weer toegelaten zouden worden op het continent, maar België neemt die niet over.

Eerder had de Europese Unie een lijst opgesteld van 15 niet-Europese landen waar Europeanen opnieuw naar konden reizen. De inwoners van die 15 landen waren ook opnieuw welkom in Europa. Het gaat over Australië, Japan, Canada, Algerije, Georgië, Nieuw-Zeeland, Marokko, Montenegro, Rwanda, Servië, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay. China mocht ook opnieuw, met de voorwaarde dat het land ook opnieuw Europese burgers zou toelaten.

Het ging wel slechts om een Europese aanbeveling: de EU liet ruimte aan elke lidstaat om zelf te beslissen om ook effectief de grenzen open te stellen voor deze landen. De Belgische federale regering heeft nu beslist inwoners van deze landen nog niet toe te laten. Dit komt omdat de sanitaire toestand van negen van deze landen dat niet toelaat. De vijf andere landen laten momenteel nog geen Belgen toe, waardoor de regering niet geneigd is om hun inwoners wél toe te laten. Hier geldt dus de regel van de wederkerigheid.

Een evaluatiecel (de Celeval) zal de lijst geregeld tegen het licht houden.

 

CONCREET

  • Niet-essentiële reizen naar landen buiten de EU blijven onveranderd verboden.

  • Sinds vorige week zijn er wel twee nieuwe maatregelen van kracht:

1) België aanvaardt vanaf heden een uitbreiding van de lijst van toegestane essentiële reizen tot 4 categorieën: zeelieden, personen die vergaderingen van internationale organisaties bijwonen, studenten en hooggekwalificeerd personeel waarvan het werk niet op afstand kan worden uitgevoerd (rekening houdend met de momenteel geldende visumprocedures).

2) Bovendien kunnen EU+-burgers en onderdanen van derde landen die legaal in de Europese Unie verblijven, evenals hun familieleden, reizen naar waar ze wensen binnen de EU+, inclusief België, en niet meer alleen in hun land van verblijf.