Nieuwe EU-richtlijn vereist duurzaamheidsrapportages voor reizen in 2024
December 26, 2023
Vanaf januari 2024 zal de nieuwe EU Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht worden, waardoor ongeveer 11.500 'publieke' bedrijven in de EU verplicht worden om hun reisactiviteiten te monitoren en hierover publiekelijk te rapporteren in het daaropvolgende jaar. Deze richtlijn, die voorheen alleen gold voor grote beursgenoteerde bedrijven, zal nu ook van toepassing zijn op bedrijven met minimaal 500 werknemers.
De CSRD stelt nieuwe uitdagingen voor bedrijven, vooral wanneer werknemers buiten het officiële boekingssysteem om reizen boeken of zaken- en privéreizen combineren, en trend die steeds vaker voorkomt. Hierbij wordt meteen ook het belang benadrukt van robuuste reisbeheerprogramma's om nauwkeurige rapportages te kunnen waarborgen.
Op 5 januari 2023 is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht geworden. Deze nieuwe richtlijn moderniseert en versterkt de regels rondom de rapportage van sociale en milieu-informatie door bedrijven. Een bredere groep grote ondernemingen, inclusief genoteerde MKB's, zal nu verplicht worden om duurzaamheidsrapportages te leveren.
De CSRD heeft tot doel om investeerders en andere belanghebbenden te voorzien van essentiële informatie om de impact van bedrijven op mens en milieu te beoordelen. Ook helpt het investeerders bij het inschatten van financiële risico's en kansen die voortvloeien uit klimaatverandering en andere duurzaamheidskwesties. Op de middellange tot lange termijn zullen de rapportagekosten voor bedrijven verminderen door de harmonisatie van de te verstrekken informatie.
De eerste bedrijven zullen in het financiële jaar 2024 voor het eerst volgens de nieuwe regels moeten rapporteren, met publicaties van deze rapporten in 2025.
Bedrijven die onder de CSRD vallen, zullen moeten rapporteren volgens de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Deze normen zijn ontwikkeld door de EFRAG (voorheen bekend als de European Financial Reporting Advisory Group), een onafhankelijk orgaan dat verschillende belanghebbenden samenbrengt. De normen zijn afgestemd op EU-beleid, maar bouwen ook voort op en dragen bij aan internationale standaardiseringsinitiatieven.
De invoering van de CSRD betekent een significante stap vooruit in de transparantie en verantwoordelijkheid van bedrijven op het gebied van duurzaamheid. Het stelt belanghebbenden in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen op basis van betrouwbare en vergelijkbare informatie over de duurzaamheidsprestaties van bedrijven. Voor bedrijven zelf betekent dit een grotere nadruk op het integreren van duurzaamheidsprincipes in hun bedrijfsvoering en rapportageprocessen.
Meer informatie