KLM zet kunstmatige intelligentie in tegen voedselverspilling

February 06, 2024

KLM heeft een belangrijke stap gezet op het pad naar duurzaamheid door kunstmatige intelligentie (AI) in te zetten om voedselverspilling aan boord van vluchten drastisch te verminderen. Door het aantal passagiers dat daadwerkelijk aan boord gaat nauwkeuriger te voorspellen, is KLM in staat om tot 63% minder voedsel te verspillen, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van meer dan 100.000 kilo aan maaltijden​​​​.

Innovatie Door AI: TRAYS

De innovatie ligt in het AI-model genaamd TRAYS, specifiek ontwikkeld voor de cateringactiviteiten van KLM. Dit model voorspelt het aantal passagiers aan boord van een vlucht vanaf 17 dagen voor vertrek tot 20 minuten voor het opstijgen, waardoor het cateringproces van inkoop tot belading geoptimaliseerd wordt​​.

Betrokkenheid en Toekomstvisie

Marjan Rintel, CEO van KLM, benadrukt het belang van digitale technologie-investeringen en hoe de integratie van AI bijdraagt aan de verduurzaming van vluchtoperaties. Dit initiatief is slechts een voorbeeld van hoe AI kan helpen bij het verbeteren van verschillende aspecten van de luchtvaartindustrie, waaronder vliegtuigonderhoud en het bieden van gepersonaliseerde reistips aan klanten​​​​.

Een Duurzame Toekomst

KLM's gebruik van AI voor het verminderen van voedselverspilling is een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst. Dit toont aan dat technologische innovaties niet alleen de efficiëntie en klanttevredenheid kunnen verbeteren, maar ook een aanzienlijke impact kunnen hebben op milieu-uitdagingen waar de luchtvaartindustrie mee te maken heeft.