Iedereen terug in quarantaine? Nog niet zeker

December 10, 2020

Op 7 december werd in de pers breed aangekondigd dat de quarantaineregels voor vanaf 18/12 opnieuw zullen verstrengen. Zo zal iedereen die terugkeert uit een rode zone verplicht 10 dagen in quarantaine moeten. Op dag 7 volgt dan een test. Wij hebben dit niet meteen gecommuniceerd en daar hebben we goede redenen voor.

Sinds 1 oktober bestaat het systeem, waarmee aan de hand van een zelfevaluatie vragenlijst een risicoscore wordt berekend. Als deze laag is (omdat je veilig en verantwoord hebt gereisd), dan moet je niet in quarantaine, ook niet als je uit een rode zone komt.

Dat systeem dreigt nu te vervallen, al is dat helemaal nog niet zeker:

1) Het nieuws werd aangekondigd door Karine Moykens, voorzitter van het interfederaal comité testing en tracing. Maar al snel werd duidelijk dat hierover geen overleg werd gepleegd met de reissector of met andere actoren. Het nieuws kwam dus als een complete verrassing.

2) Via onze interne bronnen vernemen we dat zowel het kabinet Wilmès en het kabinet van minister De Croo even verrast zijn als wij. Zij waren niet op de hoogte van deze aankondiging. Zelf hadden zij op 4 december nog bevestigd aan de vertegenwoordigers van de reissector dat er niets zou veranderen.

3) Een telefoontje deze ochtend met de mensen van coronavirus.be (0800 14 689) leert dat deze materie nog heel gevoelig ligt. Ze kunnen er nog niet meer informatie over verschaffen. Op de vraag of deze regel er nu definitief doorkomt, kregen we meteen een helder antwoord. Er is nog te veel onduidelijkheid en het is nog niet definitief.

Concreet blijft alles dus voorlopig bij het oude. Ook op de website van Buitenlandse Zaken en op het Passenger Locator Form werden nog geen wijzigingen doorgevoerd of gecommuniceerd. (10/12/2020 om 09.45u)

De kans dat deze breed uitgesmeerde aankondiging zomaar zal teruggefloten worden is allicht klein, maar je weet nooit. Het is in ieder geval zeker dat hier eerst nog een politiek robbertje over gevochten moet worden. 

Uiteraard volgen wij deze ontwikkelingen op de voet en zullen we hierover opnieuw communiceren van zodra er definitief nieuws is.