Hoe zit het alweer met die Brexit?

December 07, 2020

De laatste dagen moest corona soms even wijken voor wat tot dan toe het belangrijkste nieuws van de eeuw leek te worden: de Brexit. Na maandenlang onderhandelen komt er nog maar weinig schot in de zaak rond de handelsovereenkomsten, terwijl de deadline met rasse schreden nadert. Gelukkig is er wat betreft het reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk wel al een en ander duidelijk.

 

Tot 31 december 2020

Tot 31 december 2020 geldt er een overgangsperiode overeenkomstig het terugtrekkingsakkoord tijdens dewelke de huidige situatie wordt gehandhaafd. Volgens de Europese wetgeving beschik je over een verblijfsrecht van maximaal 6 maanden, met als enige voorwaarde dat je in het bezit bent van een geldige identiteitskaart of een geldig paspoort. Een paspoort is dus niet vereist en er is geen visumplicht.

 

Vanaf 1 januari 2021

Na 1 januari 2021 kunnen EU-burgers nog steeds naar het Verenigd Koninkrijk reizen voor vakantie of korte verblijven van maximum 3 maanden zonder dat zij hiervoor een visum nodig hebben. Het Britse Home Office deed hierover een aankondiging . Let wel: in principe geldt dit niet voor werken en studeren in het Verenigd Koninkrijk, waarvoor wel een visum zal moeten worden aangevraagd. Het Britse Home Office deed ook hierover een aankondiging.

 

Identiteitskaart of paspoort?

Momenteel kunnen Belgen nog met zowel hun geldige identiteitskaart als hun geldig paspoort naar het VK reizen. Vanaf 1 oktober 2021 zal de Britse overheid enkel nog een geldig paspoort aanvaarden voor reizen van korte duur in het VK. Bovendien wordt aan Belgen aangeraden om een particuliere ziekteverzekering te overwegen. Na 31/12/2020 zal de European Health Insurance Card immers niet meer geldig zijn.

 

Rechtsgeldige verblijvers

Personen die voor het einde van de overgangsperiode al rechtsgeldig verblijven in het Verenigd Koninkrijk, kunnen het land in- en uitreizen met een geldige identiteitskaart of een geldig paspoort.

 

Wat met de Eurostar?

Volgens de terugtrekkingsovereenkomst die is overeengekomen tussen de EU en het VK, zullen de treinen van Eurostar na de brexit op 31 januari volgens de gebruikelijke dienstregeling rijden. Hiervoor werken ze nauw samen met hun partners, regeringen en grensautoriteiten aan weerszijden van het Kanaal om ervoor te zorgen dat ze de diensten gewoon kunnen voortzetten, of er nu na de transitieperiode een akkoord komt tussen de EU en het VK of niet.

 

Samengevat:

  • Tot eind van dit jaar verandert er niets
  • Vanaf 1 januari 2021 kan je nog steeds naar het VK met je geldige identiteitskaar of een geldig paspoort
  • Vanaf 1 oktober 2021 kan je enkel nog naar het VK met een geldig paspoort
  • Een visum is voor korte verblijven van max 90 dagen nooit nodig voor EU-burgers

 

bronnen: 

https://diplomatie.belgium.be/nl/brexit/faq/kort_verblijf

https://www.eurostar.com/be-nl/brexit