Eurostar zet in op hernieuwbare energie

May 13, 2024

Eurostar streeft ernaar om tegen 2030 al haar treinen op 100 procent hernieuwbare energie te laten functioneren. Dit plan is een belangrijk onderdeel van hun streven om tegen die tijd 30 miljoen passagiers koolstofneutraal te vervoeren, aldus Gwendoline Cazenave, CEO van Eurostar. Het bedrijf, dat hogesnelheidstreinen beheert, is onlangs toegetreden tot de RE 100-alliantie, een groep van ongeveer vierhonderd internationale ondernemingen die zich inzetten om hun energieverbruik volledig uit hernieuwbare bronnen te halen.

De transportsector is een significante bron van milieuvervuiling in Europa, verantwoordelijk voor ongeveer 25 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Volgens Cazenave vormen duurzame hogesnelheidstreinen een cruciale oplossing voor een kwart van de Europese klimaatproblematiek. In dit kader tekende Infrabel, de spoorwegbeheerder, in februari een memorandum of understanding om de mogelijkheden voor nieuwe zonne-energieprojecten, die treinen zouden kunnen aandrijven, verder te onderzoeken.

In Nederland heeft Eurostar al sinds 2017 haar treinen volledig op windenergie rijden. In het Verenigd Koninkrijk is het bedrijf erin geslaagd om sinds 2023 40 procent van de energie voor treinen uit windenergie te halen, wat de stap naar volledig duurzame energiebronnen onderstreept. Eurostar's ambitieuze doelstelling om tegen 2030 volledig op hernieuwbare energie te draaien, toont een krachtige betrokkenheid bij duurzaam transport en de strijd tegen klimaatverandering.