ETA verplicht voor reizen naar UK vanaf april 2025

September 13, 2024

Belgen die naar het Verenigd Koninkrijk willen reizen, moeten zich voorbereiden op de invoering van de Electronic Travel Authorisation (ETA). Dit systeem wordt verplicht voor reizigers die momenteel visumvrij toegang hebben tot het VK. Hier zijn de belangrijkste details:

Wat is de ETA?

De ETA is een elektronische reistoestemming die vereist zal zijn voor reizigers uit de EU, waaronder Belgen, die naar het VK reizen zonder een visum. Deze regeling is onderdeel van de Nationality and Borders Act 2022 en heeft als doel om reizigers beter te registreren en te screenen op veiligheidsrisico's.

Wanneer gaat het in?

- Aanvraagperiode: Belgen kunnen vanaf 5 maart 2025 een ETA aanvragen.
- Reisperiode: De ETA zal verplicht zijn voor reizen naar het VK op of na 2 april 2025

Geldigheid van de ETA

De ETA is twee jaar geldig vanaf de datum van goedkeuring en kan meerdere keren worden gebruikt, met een maximum verblijf van zes maanden per keer.

Kosten

De kosten voor het aanvragen van een ETA bedragen ongeveer 10 Britse pond (ongeveer 12 euro) en deze kosten zijn eenmalig voor de duur van de geldigheid van de ETA.

Aanvraagproces

De aanvraag voor de ETA kan volledig online worden gedaan. Na goedkeuring ontvangt de reiziger een bevestiging per e-mail, en er is geen fysieke afhandeling nodig.

Reisdocumenten

Reizigers moeten ervoor zorgen dat ze beschikken over een geldig paspoort dat gedurende hun verblijf in het VK geldig is. Kinderen hebben ook een eigen paspoort of ETA nodig als ze ouder zijn dan 8 jaar.

Het is belangrijk voor Belgische reizigers om deze nieuwe vereisten in gedachten te houden bij het plannen van hun reizen naar het VK in de toekomst.

meer info
https://uk-eta.nl/uk-eta-faq/