Dubai laat belasting op alcohol vallen

January 05, 2023

Volgens lokale media heeft het Arabische emiraat Dubai de taks van 30 procent op alcohol geschrapt. Twee bedrijven die alcohol verdelen in Dubai, "Maritime and Mercantile International" en "African & Eastern" bevestigen het nieuws. Het betekent dat alcohol significant goedkoper wordt in het emiraat. Het gaat om een test van 1 jaar.

De wijziging moet de aantrekkingskracht van Dubai op toeristen en expats verder vergroten in vergelijking met andere Golfstaten en landen in de regio.

De maatregel zou op 1 januari zijn ingegaan. Een glaasje drinken op een terrasje in Dubai wordt minder pijnlijk voor de portemonnee. De prijzen van alcohol in Dubai behoren tot de allerhoogste ter wereld. Tot nu toe kostte een glas bier van een halve liter er omgerekend ongeveer 15 euro. Die prijs zal nu dus fors dalen.

Dubai slaagde er altijd in om meer toeristen en rijke buitenlandse werknemers aan te trekken dan de naburige emiraten, deels omdat het een meer vrije levensstijl tolereert. Tegenwoordig heeft het emiraat steeds meer concurrentie van zijn regiogenoten, zoals Qatar, dat onlangs het WK voetbal organiseerde.

Deze nieuwste maatregel wordt dan ook gezien als een poging om die concurrentie het hoofd te bieden en Dubai nog aantrekkelijker te maken voor buitenlanders. Het is nog niet duidelijk of de maatregel permanent van kracht zal zijn. Volgens de Financial Times gaat het om een proefproject van een jaar.