Dubai als groeiende hotspot voor duurzaam toerisme

May 08, 2023

De eerste drie maanden van 2023 waren zeer succesvol voor Dubai, aangezien de stad een stijging van 17% in internationale overnachtende bezoekers zag, met een indrukwekkend aantal van 4,67 miljoen toeristen. In vergelijking met dezelfde periode in 2022, toen het aantal bezoekers nog op 3,97 miljoen stond, is de groei aanzienlijk. Dit heeft Dubai in de positie geplaatst om een van de meest populaire internationale bestemmingen te worden, met maar liefst 24.040 Belgische bezoekers die in deze periode in de stad verbleven. 

Hotelsector: opmerkelijke bezettingsgraad van 83%

Tussen januari en maart bereikte de gemiddelde bezettingsgraad van hotels in Dubai maar liefst 83%, waardoor de stad een van de hoogste cijfers ter wereld behaalde. Bovendien is het aantal hotelkamers sinds de pandemie met 26% gestegen. Tegen het einde van maart 2023 had Dubai 148.877 kamers verdeeld over 814 hotels, een aanzienlijke groei ten opzichte van de 118.039 kamers in 717 hotels in 2019. Bovendien bleven gasten gemiddeld vier nachten, een stijging van 14% ten opzichte van de 3,5 nachten in 2019.

Dubai: de wereldleider in toeristisch herstel
De resultaten van de recente Arabian Travel Market in Dubai World Trade Centre laten zien dat Dubai wereldwijd de snelst herstellende toeristische bestemming is. Deze groei is zo indrukwekkend dat het de verwachtingen van de United Nations World Trade Organisation heeft overtroffen, die voorspelde dat het internationale toerisme in 2023 tussen de 80 en 95% van het pre-pandemische niveau zou bereiken. 

Dubai benoemt 2023 tot 'Jaar van de Duurzaamheid'

Dubai maakt zich op om gastheer te zijn van COP28, de VN-conferentie over klimaatverandering, en in lijn hiermee heeft de VAE 2023 uitgeroepen tot het 'Jaar van de Duurzaamheid'. Dit markeert een belangrijke mijlpaal voor de stad in haar streven naar groei en ontwikkeling Terwijl Dubai's Department of Economy and Tourism (DET) zich inspant om haar positie te versterken en nieuwe kansen voor groei te ontdekken, richt het zich ook op het exploreren van niet-traditionele toeristische paden om tegemoet te komen aan internationale reizigers die op zoek zijn naar authentieke, lokale en duurzame ervaringen. Duurzaamheid is een belangrijke groeidrijver geworden, aangezien steeds meer reizigers duurzame bestemmingen zoeken. In lijn met deze trend is duurzaamheid een essentieel onderdeel geworden van Dubai's ontwikkelingsstrategie. Het hosten van de COP28 biedt een uitstekende gelegenheid om het Dubai Sustainable Tourism (DST)-initiatief te promoten.